onsdag 17 februari 2010

Skånetrafikens nya, gamla teknik

Skånetrafiken har infört ett system liknande det som redan finns i Stockholm, där du kan köpa din biljett i mobilen. Det är en väldigt trevlig idé och styckpriset är även billigare än om du köper biljetten kontant.

Det finns dock en liten hake. Du måste ha en mobil som du kan gå ut på nätet med, sk. wap-telefon. Det fungerar dock INTE om du har en iPhone, eller någon slags mobil med android plattform.

Du måste alltså ligga i något slags gråskikt där du köpt en mobil de senaste tre, fyra åren som stödjer Java, men inte en så pass ny att de är någon av de modellerna som faktiskt är utvecklade för att du ska ladda ner aplikationer till dem och göra det smidigt för dig när du surfar.

Kändes det verkligen lönt att gå ut med det systemet? När du styckat ner mobilägarna som passar i det facket så har du kanske hälften som känner sig så pass bekväma med sina mobila kunskaper att de skulle kunna använda sådana tjänster och sedan en ännu mindre del som åker buss så regelbundet att det är lönt för dem att ladda ner aplikationen och använda den.

Vidare så måste du ha konstant uppkoppling som jag förstår det under hela resan eftersom nedkoppling efter köpt och mottagen biljett kan riskera i att den försvinner och blir det sedan kontroll så får du betala 500 spänn för att du åker utan biljett. Så de 10 % rabatt man får på biljettpriset lär vägas upp av kostnaden för internetuppkopplingen. Om ditt batteri råkar dö räknas det som om du tappat bort din biljett och du får även där böta 500 kr vid ev kontroll.

Det känns som om det varit billigare och mer effektivt i längden om de köpt in Stockholms system där du skickar ett sms med vilken sorts biljett du vill ha och hur många zoner den ska gälla för så får du ett sms tillbaka med din biljett som är giltig i typ 20 min. Men tjänsten fungerar smidigt och du kan tekniskt sett förbereda ditt sms och sen bara skicka det när du står i kö för att gå på så hinner du få tillbaka din biljett innan du kommer fram till busschaffören och allt är frid och fröjd.

Ska kanske maila Skånetrafiken och tipsa om detta brillianta förslag... men först ska jag bli frisk... och färdig med allt skolarbete... och mindre gnällig på min blogg... ;P

2 kommentarer:

  1. Det där hade jag faktiskt ingen aning om, men vet att i Gtbrg har de liknande system som stockholm när det gäller pendeltåg och spårvagn och sånt. Det funkar bra. Själv kör jag med Jojo-kort, och det funkar super. Är glad att man slipper hålla på med kontanter. Skönt att veta att oavsett så har man alltid pengar till bussen (så länge man har pengar på sitt jojo-kort vill säga) :P

    SvaraRadera
  2. Ja Skånetrafiken verkar inte vara så bra på IT. Detta har de fortfarande inte löst i Jan 2011. En annan irriterande sak är att man fortfarande inte kan ladda sitt jojo-kort via nätet, trots att de sagt att det är på gång hur länge som helst.

    SvaraRadera